Τάσος Τσατάλης

Η διαχείριση της «Johan Cruyff Arena» και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης αποκαλύπτει στο sportfm.gr, μια άλλη πτυχή της παρουσίας της αποστολής της Ένωσης στο Άμστερνταμ

• Όπως είναι γνωστό ο Δημήτρης Μελισσανίδης βρίσκεται στο Άμστερνταμ από χθες Τρίτη. Αντικείμενο της παρουσίας του όμως, δεν είναι μόνο το να παρακολουθήσει από κοντά την πρεμιέρα της ΑΕΚ στο Champions League.

• Μαζί του έχει έρθει στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας και ο project manager του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ενώ εδώ στο Άμστερνταμ είναι κι άλλα επιτελικά στελέχη της «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.».

• Βεβαίως δεν είναι εδώ για να δουν το γήπεδο και να πάρουν ιδέες για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς», αφού αυτά είναι δρομολογημένα εδώ και πολύ καιρό και η κατασκευή προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

• Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους ανθρώπους της ΑΕΚ, είναι να αποκτήσουν μια εικόνα από πρώτο χέρι, για την διαχείριση και την καθημερινή λειτουργία του τεράστιου συγκροτήματος που λέγεται σήμερα «Johan Cruyff Arena», από την εταιρεία που έχει συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό.

• Υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού με τους υπεύθυνους της εταιρείας, αρκετές ώρες πριν την έναρξη του ματς και η διάθεση από πλευράς ΑΕΚ να διευρυνθεί η επαφή, με έναν φορές που έχει το «know how» για ένα από τα πιο σημαντικά ανάλογα project,σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

• Η βελτίωση του γηπέδου του Άγιαξ, της «Johan Cruyff Arena» πλέον, ειναι εμφανής με την πάροδο των χρόνων.

• Παρά το γεγονός πως λειτουργεί πλέον εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, νομίζεις πως μπαίνεις σε ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο και για όσους είχαν την ευκαιρία να το επισκεφτούν κι άλλες φορές στο παρελθόν, αυτό γίνεται φανερό πολύ εύκολα.

• Υπάρχουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους, που κάνουν ακόμη πιο διακριτή την σχέση συλλόγου – γηπέδου και δίνουν ακόμη πιο έντονο όσο και επιβλητικό, το χρώμα του Άγιαξ.

• Θαυμασμός και σεβασμός, είναι οι λέξεις που περιγράφουν τα συναισθήματα όταν μπαίνεις σε αυτό το συγκρότημα.

• Η λειτουργία του γηπέδου, είναι εκτός των άλλων και υπόδειγμα όσον αφορά το μοντέλο της διαχείρισης που έχει δημιουργηθεί και ξεκίνησε από το πώς φτιάχτηκε το χρηματοδοτικό σχήμα. Από αυτό το σχήμα σε γενικές γραμμές προκύπτει σήμερα και η εταιρεία που διαχειρίζεται το γήπεδο.

• Όπως συμβαίνει με όλα τα σύγχρονα μεγάλα γήπεδα στην Ευρώπη, έτσι και στην περίπτωση του Άγιαξ, την διαχείριση και την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της «Johan Cruyff Arena», έχει μια εταιρεία, η «Stadion Amsterdam C.V», η οποία προέρχεται από το σχήμα που χρηματοδότησε και το γήπεδο όπως είπαμε.

• Σχήμα στο οποίο συμμετείχαν ιδιώτες χορηγοί, ο δήμος του Άμστερνταμ, ο ίδιος ο Άγιαξ σε ένα βαθμό, το κράτος που επιδότησε σε ένα ποσοστό 4% του συνολικού κεφαλαίου, ενώ σημαντικό κεφάλαιο αντλήθηκε και από πώληση μετοχών της εταιρείας που είχε την ευθύνη για την κατασκευή του γηπέδου, ενώ υπήρξαν και δάνεια.

• Η διαχείριση του όλου συγκροτήματος του γηπέδου, είναι μια περίπλοκη υπόθεση, καθώς μιλάμε για μια επιχείρηση που λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα κι εκτός από τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, δέχεται και πάνω από 100 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, που κάνουν το tour του γηπέδου και επισκέπτονται και το μουσείο του Άγιαξ.

• Είναι σαφές λοιπόν πως υπάρχουν ομοιότητες με τις απαιτήσεις που οι άνθρωποι της ΑΕΚ φιλοδοξούν να προκύψουν και για την καθημερινή λειτουργία και διαχείριση του νέου γηπέδου της ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x